Meten jullie fijnstof-uitstoot van de duurzame energie installaties?

Formeel wordt ‘Stof’ gemeten; hieronder vallen alle grovere stofdeeltjes, fijnstofdeeltjes en ultrafijnstofdeeltjes. Er is een norm voor stof uit onze duurzame energie installaties. De installaties scoren (ruim) binnen deze wettelijke norm.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Emissie-stof-en-Nox-4-ketels-Dwarsweg-Geerweg-1024x356.jpg

Een aparte norm voor alleen fijnstof uit een bio-energie installatie is er niet. Wel is er de Europese richtlijn met grenswaarden voor de luchtkwaliteit.

De gemeente houdt in 2021 een integraal fijnstof onderzoek in de gemeente Ede. Alle bronnen voor fijnstof worden meegenomen (o.a. de kippenhouderijen, snelweg, industrie en de energievoorziening. De gemeente leidt het onderzoek; over de uitkomsten volgt binnenkort nader bericht.